Onderhoud & Renovatie

ONDERHOUD & RENOVATIE

Meijers Parket Service geeft u graag wat tips om uw vloer in goede conditie te houden, want onderhoud is behoud van uw vloer. Uiteraard gelden voor de verschillende afwerkingen tevens verschillende onderhoudsadviezen. Hier vindt u dan ook enkele specifieke onderhoudsadviezen van de verschillende soorten vloeren.

Aarzelt u dus niet ons te contacteren. Wij staan uiteraard graag tot uw dienst met het verstrekken van bijkomende informatie of het opmaken van een offerte op maat.

TIPS

 • Zand en vuil op de vloer werken als schuurpapier. Verwijder dit dagelijks en gebruik hiervoor een zachte bezem, stofzuiger met parketmond of een speciale stofwisser.
 • Zorg voor goede schoonloopmatten. Dit voorkomt inloop van vocht en vuil. Gebruik nooit deurmatten met een latex of rubber rug rechtstreeks op de vloer omdat deze vlekken en beschadigingen veroorzaken op uw vloer.
 • Bescherm de vloer door onder schuivende meubelen vilt aan te brengen.
 • Een vloer is afhankelijk van de relatieve vochtigheid. Deze dient gemiddeld tussen de ca. 50 – 60% te zijn bij een temperatuur van 20°C. Bij extreme afwijkingen van deze omstandigheden, kan de vloer gebreken gaan vertonen. Deze gegevens kunt u aflezen van een thermometer en/of hygrometer. Indien de relatieve vochtigheid duidelijk te laag is, bij vorst en schraal droog weer, dient u meer vocht toe te voegen d.m.v. extra waterbakjes aan uw radiator of eventueel een elektrische luchtbevochtiger. Mocht de relatieve luchtvochtigheid duidelijk te hoog zijn, dient u te ontvochtigen. Dit doet u doormiddel van stoken, goed ventileren en eventueel een elektrische ontvochtiger.
 • Gebruik altijd de voorgeschreven onderhoudsmiddelen. Lees voor het gebruik van de onderhoudsmiddelen altijd eerst de aanwijzingen op de verpakkingen.
 • Wanneer u de vloer vochtig reinigt gebruik dan altijd een goed uitgewrongen doek.
 • Gebruik nooit schoonmaakmiddelen waarin ammoniak of andere chemische middelen zitten.
 • Gebruik onder potten de daarvoor bestemde onderzetters. Dit voorkomt lelijke (vocht)plekken.
 • Voor de uitstraling en de sfeer van uw woning is een vloer net zo belangrijk als meubels en andere interieurelementen. Daarom stellen steeds meer mensen hoge eisen aan hun vloer. Zij verwachten niet alleen een hoogwaardige vloer, maar ook bijzondere kwaliteiten zoals een natuurlijke, karakteristieke en sfeervolle uitstraling. Maar ook warmte isolerende eigenschappen, duurzaamheid en hygiëne spelen een rol bij het bepalen van uw keuze.
 • Meijers Parket Service weet als geen ander deze zaken te vertalen naar een product waar u jarenlang plezier van heeft. Dat wij dit hebben kunnen bereiken komt omdat wij in ons doen en laten u als consument centraal stellen.
 • De materialen van het assortiment bij Meijers Parket Service voldoen daarom aan de hoogste kwaliteitseisen, een prima prijsstelling, een betrouwbare service en uitstekende garantievoorwaarden.

RENOVATIE

Parket van Meijers Parket Service blijft een leven lang mooi. Maar natuurlijk slijt ook een parketvloer. Als jarenlang intensief gebruik zijn sporen heeft nagelaten, kunnen wij een gehele renovatie verzorgen. Dan bent u een stuk goedkoper uit dan wanneer u een nieuwe vloer laat leggen, terwijl het parket weer even mooi van uitstraling wordt als toen het net gelegd werd. Onze adviseurs kunnen beoordelen of het de moeite waard is om uw vloer te renoveren.

* Alle producten zijn door Anneke Meijers Parketservice leverbaar.

LAKVLOEREN

Lakvloeren zijn voorzien van een slijtvaste laag op de vloer. Lak is de meest gebruiksvriendelijke afwerking. Lang niet altijd glimmend maar tegenwoordig ook mat, is sneldrogend en geurloos. Om gelakte houten vloeren te onderhouden en optimaal te beschermen beveelt Meijers Parket Service een serie onderhoudsproducten* aan. De laklagen gaan jaren mee. Na verloop van tijd is het mogelijk de vloer te schuren en opnieuw te lakken. Krassen kunnen niet plaatselijk bijgewerkt worden.

ONDERHOUD NA INSTALLATIE

Omdat lak altijd nog 2 weken uit moet harden mag u in deze periode de vloer niet nat reinigen of voorzien van een extra beschermlaag. Houdt u er ook rekening mee dat u in deze periode de vloer niet afsluit door het neerleggen van bijvoorbeeld vloerkleden. Wij adviseren dit echter alsnog te doen na deze 2 weken. Indien de vloer fabrieksmatig is afgelakt kunt u wel meteen de polish aanbrengen. Voordat u de polish* aanbrengt dient u de vloer volgens onderstaande beschrijving goed te reinigen.

ONDERHOUD

Goed stofzuigen en af en toe schoonmaken met een uitgewrongen dweil en mild schoonmaakmiddel zoals groene zeep, of de speciale reiniger voor geoliede vloeren die een beschermend laagje achterlaat. Soms na-oliën.

REINIGING (DAGELIJKS / WEKELIJKS)

Verwijder dagelijks zand, stof en vuil en gebruik hiervoor een zachte bezem, stofzuiger met parketmond of een speciale stofwisser.

DUURZAAMHEID

Soms schuren om eventuele krasjes te verwijderen, in het jaar goed bijhouden met olie.

CLEANER

Hiermee kunt u de vloer met een goed uitgewrongen dweil nat reinigen.

REINIGING (DAGELIJKS/WEKELIJKS)

Verwijder dagelijks zand, stof en vuil en gebruik hiervoor een zachte bezem, stofzuiger met parketmond of een speciale stofwisser. Reiniger*: Hiermee kunt u de vloer met een goed uitgewrongen dweil nat reinigen.

OLIE

Olie vergt meer onderhoud dan lak. Olie oogt mat en daardoor zijn krassen minder zichtbaar. Krassen zijn plaatselijk te verwijderen. Olie is mogelijk te kleuren. Olie heeft een matte uitstraling

HARDWAXVLOEREN

Hardwaxvloeren accentueren de eigen houtkleur. Het is minder glimmend dan lak. Onderhoud is te vergelijken met olie, te behandelen met een poetsmachine. Wax heeft een klassieke uitstraling. Hardwaxvloeren zijn voorzien van een slijtvaste laag op de vloer. Om hardwaxvloeren te onderhouden en optimaal te beschermen beveelt Meijers Parket Service een serie onderhoudsproducten* aan.

ONDERHOUD NA INSTALLATIE

Omdat hardwaxolie altijd nog 4 weken uit moet harden mag u in deze periode de vloer niet nat reinigen of voorzien van een extra beschermlaag. Voorkom in deze periode ook op het schuiven van zwaar meubilair. Ondanks vilt kunt u vervelende witte strepen in uw vloer trekken die niet of nauwelijks te verwijderen zijn d.m.v. onderhoud. Houdt u er ook rekening mee dat u in deze periode de vloer niet afsluit door het neerleggen van bijvoorbeeld vloerkleden.

ONDERHOUD (ELKE 2/3 MAANDEN AFHANKELIJK VAN GEBRUIK)

Meijers Parket Service groen – polish*: Hiermee kunt u op de vloer een beschermlaag aanbrengen. U maakt de laklaag slijtsbestendig, antislip en het geeft u vloer een mooie matte glans. Eventuele kleine beschadigingen en krassen worden opgevuld. Voordat u deze beschermlaag aanbrengt dient u de vloer te reinigen met Meijers Parket Service groen – Reiniger. Hierna kunt u Meijers Parket Service groen – polish* aanbrengen.

Indien er in de loop der tijd 4 lagen Meijers Parket Service groen – polish aangebracht zijn dient u de vloer te reinigen met de zogenaamde Meijers Parket Service groen – Intensiefreiniger*. Dit is een zeer krachtige reiniger die oude onderhoudslagen verwijdert. Let op: na het reinigen met Intensiefreiniger* dient u altijd de vloer na te reinigen met schoon water en vervolgens een nieuwe laag Polish* aan te brengen. Vermijdt te allen tijde overmatig gebruik van water op de vloer.

ONDERHOUD (ELKE 3/6 MAANDEN AFHANKELIJK VAN GEBRUIK)

Onderhoudswas*: Hiermee kunt u op de vloer een beschermlaag aanbrengen. U maakt de hardwaxlaag slijtbestendig, antislip en het geeft u vloer een mooie matte glans. Eventuele kleine beschadigingen en krassen worden opgevuld. Voordat u deze beschermlaag aanbrengt dient u de vloer te reinigen met cleaner*. Eventuele delen van de vloer die meer aan slijtage onderhevig zijn dan andere delen kunt u ook plaatselijk en wat vaker behandelen met onderhoudswas.

Ernstige slijtplekken en diepe krassen kunt u met Hardwaxolie herstellen. Maak de plek goed schoon en breng die met een pluisvrije doek aan en masseer rustig in. Goed laten drogen. Houdt u er wel rekening mee dat u eventuele verschillen in glans krijgt als u bepaalde plekken met hardwaxolie* behandeld.

Let op: mocht u de vloer van te voren behandeld hebben met een kleurolie dan zult u de vloer intensiever moeten onderhouden om te voorkomen dat de kleurlaag slijt.